Sansür, bir toplumun kendine olan güvensizliğini yansıtır ve otoriter rejimlerin belirgin bir özelliğidir.

--Potter Stewart

10.01.2008

IzPack ile tanışma

Geçen hafta, barındırdığı eklentiler ile projelerimizde kullanacağımız teknolojilere uygun bir geliştirme ortamı sağladığı için seçtiğimiz Eclipse tabanlı Red Hat Developer Studio uygulamasını kurcalıyordum. Kurulumunu yaptığımız platform dengeli son sürüm olmadığından gerek, bize küçük de olsa problemler yaşattı. Bu vesile ile aynı eklentilere sahip bir Eclipse platformunu kendimiz oluşturmaya ve kurulumunu hazırlamaya karar verdik.

Eclipse kullananlar bilir, www.eclipse.org adresinden indirdiğiniz .zip kütüğünü açarak kurulumu tamamlamış olursunuz. Red Hat Developer Studio'nun yaklaşımı ise bir kurulum sihirbazı yardımıyla kurulumu gerçekleştirtmek olmuş. Bu sihirbaz kurulum aşamasında kurulum için gerekli olan birkaç bilgiyi kullanıcıdan alarak kurulumu tamamlıyor ve masaüstü ile Başlat menüsüne kısayollar ekliyor. Kurulum sihirbazını da IzPack isimli Java tabanlı bir araç yardımıyla gerçekleştirmişler. Biz de boş durmadık nedir ne değildir bu IzPack diye araştırmalara giriştik.

IzPack Fransız bir öğrencinin Nisan 2001 yılında boş zamanlarında eğlence olsun diye geliştirmeye başladığı ve daha sonra yardımlarla büyüyen açık kaynak kodlu güzel bir proje. Önceden ismi kulağıma bir ara çalınmasına rağmen ilgilenmeye fırsat bulamamıştım.
Belgelemesi her ne kadar ayrıntı için yeterli değilse de paket, barındırdığı bileşenlerle çok rahatlıkla Java uygulamalarınız için basit bir kurulum sihirbazı oluşturmanıza önayak oluyor. "Eclipse IDE for Java EE Developers" platformuna JBoss Tools, Spring IDE ve AJDT eklentileri eklenmiş bir geliştirme ortamının kurulumu için IzPack ile hazırlanmış bir kurulum sihirbazı oluşturdum bile :) IzPack ile hazırlanmış GlassFish'in kurulumunun da 2007 Aralık ayında duyurulduğunu burdan hatırlatayım.

IzPack ile kurulum sihirbazı geliştirirken gereken adımları ve yaşadığım tecrübeleri zaman buldukça buradan paylaşmayı düşünüyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder